• Novinky

        • Zápis do 1. ročníka ZŠ
          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

            FOTOGALÉRIA

            17. apríla 2024, sme u nás v škole privítali 10 našich budúcich žiakov. Čakala ich dôležitá udalosť - zápis do školy. Prišli v sprievode svojich rodičov, ale zápis zvládli bez nich - pekne, samostatne. Mali aj pomocníkov - budúcich spolužiakov, ktorí ich sprevádzali a trošku im aj pomáhali. Čakali ich rôzne úlohy - viazanie šnúrok, zapínanie, kreslenie, strihanie, riešenie úloh v pracovnom liste a aj na interaktívnej tabuli..... a k tomu všetkému zvedavé otázky pani učiteliek, ale aj nových kamarátov. Všetci to zvládli na jednotku. Po splnení všetkých úloh dostali pamätný list, sladkú odmenu a nechýbal ani darček, ktorý pre nich vyrobili deti v ŠKD.

            Veríme, že deťom, ale aj rodičom, sa v našej škole páčilo. Dovidenia v septembri. Tešíme sa na Vás!​​

        • Jar - práce žiakov
          • Jar - práce žiakov

            Na hodinách informatiky a v rámci záujmových činností v ŠKD vytvorili naši žiaci krásne obrázky a prezentácie. Všetci prejavili veľkú snahu, zručnosti, fantáziu a trpezlivosť. Posúďte sami - GALÉRIA PRÁC.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

            Vážení občania, prosím Vás, nevyhadzujte papier. V našej škole sa bude konať zber papiera v priebehu mája. Deti začnú papier postupne zbierať od dnešného dňa až do pristavenia kontajnera. Prosím Vás, vytrieďte zvlášť kartón.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

            Mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

            Mesiac knihy sme si rôznymi aktivitami pripomenuli aj my. Častejšie sme čítali, hrali hry, hádali hádanky, kreslili sme ilustrácie.... a rozprávali sa o obľúbených knihách a knižných hrdinoch. Zapojili sme sa aj do projektu Vráťme knihy do škôl - tu si môžete pozrieť príspevky našich detí. 

            Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci? Mesiac knihy pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu - významného buditeľa a ľudového spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Tento významný slovenský národný buditeľ mal už od narodenia zrakovú chybu a neskôr oslepol. Žil v okolí Gemera. Miloval knihy, avšak kvôli problémom so zrakom nemohol čítať, preto chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Dnes už úlohu Mateja Hrebendu - šírenie kníh a knižnej kultúry a podporu vzdelávania - plnia knižnice, ktoré sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok. Naše deti majú k dispozícii školskú knižnicu, ktorú pravidelne dopĺňame o nové tituly a niektoré z nich navštevujú aj knižnicu v obci. 

             

        • Zápis do 1. ročníka ZŠ
          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

            Zápis do 1. ročníka ZŠ s MŠ Selec pre nový školský rok 2024/2025 sa uskutoční

            v stredu - 17. 04. 2024 (od 13,30 do 16,00 hod) v priestoroch základnej školy.

            Zápisu sa povinne zúčastnia deti, ktoré k 1. 9. 2024, dosiahnu vek 6 rokov, t.j. narodené do 31. 8. 2018 spolu so  zákonným zástupcom.

            Prijímanie prihlášok: do 17. 04. 2024

             

            Ďakujeme.

            POZVÁNKA 

            Zápis budeme organizovať v spolupráci s materskou školou. Pri zápise odovzdáte vyplnené a podpísané doklady vrátane príloh. Zápis dieťaťa, ktoré nenavštevovalo MŠ, budeme riešiť individuálne.

            Ak nemáte možnosť vytlačiť a podpísať nižšie uvedené dokumenty doma, vytlačíme vám ich a vypíšete ich pri zápise.

             

            K zápisu je treba pripraviť a v deň zápisu priniesť:

            • vypísanú prihlášku -  elektronickú z webu školy, podpísanú obomi rodičmi (podľa možností),
            • vyplnenú žiadosť o prijatie do 1. ročníka,
            • vyplnený vstupný dotazník,
            • prefotený rodný list dieťaťa - iba k nahliadnutiu,
            • kartičku poistenca dieťaťa - iba k nahliadnutiu,
            • občiansky preukaz zákonného zástupcu - iba k nahliadnutiu.

            Ak dieťa dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2024 a je pravdepodobné, že nedosiahne školskú spôsobilosť, rodič požiada o pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole (v minulosti odklad šk. dochádzky). 

            Pred zápisom riaditeľka ZŠ s MŠ Mgr. Plekancová a zástupkyňa pre MŠ p. Punová posúdia školskú pripravenosť (spôsobilosť)  detí. Posúdenie školskej zrelosti prebehne hravou formou počas pobytu detí v materskej škole, bez prítomnosti rodičov a počas aktivít pri návšteve školy v sprievode rodiča. S výsledkom  budú rodičia oboznámení. V prípade potreby navrhneme posúdenie školskej zrelosti odborníkmi v Centre poradenstva a prevencie. 

            Odklad povinnej školskej dochádzky sa od 1. 1. 2021 realizuje novým spôsobom: Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú zrelosť, riaditeľka ZŠ s MŠ po konzultácii so zástupkyňou pre MŠ a s ohľadom na výsledky a odporúčania CPP, lekára rozhodne o pokračovaní plnenia  povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v materskej škole.

            Aj v takom prípade je však nutné zápis v základnej škole absolvovať.

            Ak žiadate o pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (PPV) je potrebné priniesť:

            Ak nemáte možnosť vytlačiť a podpísať uvedené dokumenty doma, vytlačíme alebo vypíšete priamo v ZŠ.

            1. vypísanú prihlášku - vytlačenú elektronickú z webu školy, vložená vyššie uvedená poznámka, podpísanú obomi rodičmi (podľa možností),
            2. vyplnenú žiadosť o pokračovanie PPV,
            3. vyplnený vstupný dotazník,
            4. informovaný súhlas zákonného zástupcu s pokračovaním PPV,
            5. písomný súhlas detského lekára s pokračovaním PPV,
            6. prefotený rodný list dieťaťa - iba k nahliadnutiu,
            7. kartičku poistenca dieťaťa - iba k nahliadnutiu,
            8. občiansky preukaz zákonného zástupcu - iba k nahliadnutiu.

            Posúdenie školskej spôsobilosti bude realizovať CPP - Centrum poradenstva a prevencie, Kukučínova 473, Trenčín tak, aby výsledky mala škola k dispozícii v čase zápisu. Prílohou k žiadosti o pokračovanie plnenia PPV je vyjadrenie CPP,  písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast  a informovaný súhlas zákonného zástupcu.

            TLAČIVÁ:

            Informovany_suhlas_pokracovanie_v_plneni_PPV_2024_25.docx

            Informovany_suhlas_pokracovanie_v_plneni_PPV_2024_25.pdf


            Pisomny_suhlas_detskeho_lekara.docx

            Pisomny_suhlas_detskeho_lekara.pdf

             

            Ziadost_rodica_OSSD_studium_v_zahranici.docx

            Ziadost_rodica_OSSD_studium_v_zahranici.pdf

             

            Ziadost_rodica_o_predcasne_zaskolenie_2024_25.docx

            Ziadost_rodica_o_predcasne_zaskolenie_2024_25.pdf

             

            Odporucenie_pediater.docx

            Odporucenie_pediater.pdf

             

            Vstupny_dotaznik_rodicom_-_pred_zapisom_dietata_do_ZS_od_CPP_2024_25.docx

            Vstupny_dotaznik_rodicom_-_pred_zapisom_dietata_do_ZS_od_CPP_2024_25.pdf

             

            Ziadost_o_prijatie_do_1._rocnika_2024_25.docx

            Ziadost_o_prijatie_do_1._rocnika_2024_25.pdf

             

            Ziadost_rodica_o_pokracovanie_v_povinnom_predprimarnom_vzdelavani_2024_25.docx

            Ziadost_rodica_o_pokracovanie_v_povinnom_predprimarnom_vzdelavani_2024_25.docx

             

            Rodičom predškolákov

             

            ČO MÁ VEDIEŤ DIEŤA PRED NÁSTUPOM DO ŠKOLY?

            (Ak máte hodinku času, pozrite si aj tento záznam z webinára s odborníkmi z praxe)

            Pre úspešný nástup dieťaťa do školy je dôležitý určitý stupeň celkového vývinu, ktorý mu umožní bez väčších ťažkostí vykonávať školské povinnosti a zúčastňovať sa na spoločnom vyučovaní. Tento požadovaný stupeň vývinu zahŕňame pod pojem zrelosť na školu alebo aj školská pripravenosť.  Významným faktorom je aj stupeň podnetnosti výchovného prostredia. V telesnej oblasti je to dobrý zdravotný stav bez zvýšenej chorobnosti, nastáva zmena telesných proporcií (telo je štíhlejšie, predlžujú sa končatiny, postava stráca "detský tvar"). Zlepšuje sa koordinácia pohybov pri ovládaní celého tela, zvlášť svalov ruky, ktoré sú nevyhnutné pri písaní. Dieťa už uprednostňuje jednu z rúk. Mimika tváre sa stáva kontrolovanejšou. V rozumovej oblasti - má určitú úroveň informovanosti o okolitom svete, zaujíma sa o dianie, kladie otázky prečo, začína si uvedomovať súvislosti, vie už vystihnúť podstatné znaky a vzťahy medzi javmi, rozvíja sa logické myslenie a schopnosť zapamätania (pamätá si básničky a riekanky). Vydrží sústredene vnímať dej príbehu a prerozprávať ho. Pozná základné farby, rozlišuje geometrické tvary, s pomocou názoru sčíta a odčíta do päť, vie určiť poradie, orientuje sa v priestore, vie, kde je vpravo, vľavo, hore, dolu. Prejavuje spontánny záujem o písmená a číslice. 

            Jedným z najvýznamnejších predpokladov školskej úspešnosti je vyspelosť voľného kresleného a grafomotorického prejavu. Dieťa by malo vedieť obkresliť rôzne tvary podľa predlohy, ťahy kresby sú plynulé, svalstvo ruky pri práci je uvoľnené(pri kreslení je zapojených až 500 svalov z celého tela).

            V citovej oblasti - dokáže lepšie potlačiť prejavy hnevu, zlosti pri stretnutí sa s prekážkou, vyrovnať sa s prehrou, drobným neúspechom, ovládnuť náladovosť, hravosť, počkať s uspokojením svojich prianí. Je už schopné odlúčiť sa na istý čas od členov rodiny a vytvoriť si vzťahy k autoritám a rovesníkom. 

            V sociálnej oblasti - v kolektíve detí sa cíti dobre, vie sa podeliť, prispôsobiť skupinovým normám a pravidlám hier, uznáva dospelú autoritu. Dobre zvláda sebaobsluhu, napríklad pri zapínaní gombíkov, zaväzovaní šnúrok, jedení príborom, toaletných úkonoch. 

            Pre úspešnosť dieťaťa vo výchovno-vzdelávacom procese má veľký význam aj pracovná spôsobilosť. Rozumieme ňou túžbu dieťaťa po nových poznatkoch, radosť z úspešného riešenia úloh, ovládnutie túžby po pohybe, odolnosť voči rušivým vplyvom a únave.

            Schopnosť zvládnuť prechod od hry k zámernej vôľovej činnosti s konkrétnym cieľom, ktorú od neho požaduje dospelý. Súvisí s krátkodobou i dlhodobou výdržou pozornosti, u predškoláka by to malo byť asi 15 až 20 minút. Dieťa dosiahlo školskú zrelosť vtedy, keď je schopné plniť nároky školy zo všetkých stránok, bez väčšej námahy a nadmerného vypätia svojich síl, a pritom podáva výkony primerané svojim schopnostiam.

             

            Rada pre výchovu budúcich školákov

            Ak budeme dieťa vychovávať podľa sloganu "bezstarostné detstvo", teda detstvo bez zodpovednosti za splnenie jednoduchých úloh, dosiahneme u dieťaťa nechuť ku akejkoľvek činnosti, ktorá sa podobá práci. Školu dieťa bude nenávidieť, pretože sa v nej od dieťaťa čosi vyžaduje. Domáce úlohy budú každodenným trápením - dieťa nepochopí, že odrazu niečo musí urobiť. Dieťaťu treba dávať jednoduché úlohy od malička, dodajú dieťaťu pocit zodpovednosti. Pre prvé krôčiky k ľahkému učeniu sa, dávajme dieťaťu jednoduché úlohy, pri ktorých sa musí naučiť čosi naspamäť. Vymýšľajme dieťaťu tvorivé úlohy a hry, odmenou nám bude, že si školu obľúbi a nebude preňho čímsi úplne novým a ťažko zvládnuteľným.                                       

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

            Milí rodičia, milí žiaci! Prajeme vám všetkým príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

            V dňoch 28. 03. (štvrtok) - 2. 4. 2024 (utorok) sú prázdniny.

            Vyučovanie sa začne v stredu 3. 4. 2024.

        • Divadlo
          • Divadlo

            „Jeden groš požičiavam, jeden vraciam a z jedného žijem.“ Rozprávka O troch grošoch od známeho zberateľa slovenských rozprávok Pavla Dobšinského je krásnym obrazom ľudskej skromnosti, ktorá poukazuje na správne hospodárenie s peniazmi na príbehu jednoduchého človeka - kopáča Kuba.

            Deti sa v pondelok 18.3.2024 zúčastnili v MŠ na divadelnom predstavení tejto rozprávky. Divadlo OSKAR deťom zinscenovalo klasickú rozprávku doplnenú o moderné prvky dnešnej doby, ktorej zachovali jej tradičnosť a poučenie. Pre deti predstavenie bolo zábavné, ale zároveň poučné.

            Fotogaléria z divadla

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

            Milí rodičia,

            na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods.10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z .z. a po konzultácii situácie s RÚVZ TN (oddelením hygieny detí a mládeže), so zriaďovateľom a s jeho súhlasom

            u d e ľ u j e m

            v dňoch 05.03. až 08.03. 2024

            riaditeľské voľno

            pre žiakov Základnej školy z organizačných dôvodov. Dôvodom udelenia riaditeľského voľna je zvýšená chorobnosť žiakov a práceneschopnosť pedagogického a nepedagogického personálu.

            Žiaci sú automaticky odhlásení zo stravy.

            Vyučovanie bude pokračovať podľa riadneho rozvrhu hodín pondelok 11. 03. 2024

            V Selci 04.03.2024

            Mgr. Henrieta Plekancová,

            v. r. riaditeľka ZŠ s MŠ Selec.

             

             

             

        • Karneval
          • Karneval

            31. januára sme slávnostne ukončili 1. polrok školského roku. Deti dostali výpisy známok, pochvaly a povzbudenia a čakal ich Karneval v MŠ Selec. Deti tancovali na rôzne piesne. Prváci a druháci naučili škôlkárov zopár anglických piesní a nasledovala spoločná zábava. 

            Fotogaléria 1

            Fotogaléria 2

        • Január v ŠKD
          • Január v ŠKD

            Pridávame galériu, kde môžete vidieť, ako sme strávili čas v januári. Počasie nám moc neprialo, ale aj tak sme strávili dosť času aj vonku. Deti sú aktívne, šikovné.....radi sa hrajú, tvoria, vymýšľajú :-)

            Január 2024

            a už môžete sledovať aj dianie vo februári - Február 2024

        • Knihomoľ
          • Knihomoľ

            FOTO

            Vďaka našim usilovným čitateľom sme sa dostali do krajiny zaujímavých príbehov - od pátračov, cez zvieratká, až do sveta imaginácie a zázrakov. Deti prirodzene okrem toho, že povedia o čom čítali, vyhodnotili pozitívne a negatívne pocity z príbehu, knihy alebo celého čítania. Nie je to o tom, kto prečíta najviac kníh, ale o čítaní a estetickom zážitku. Každý, kto číta, bol ocenený, a tým najobratnejším čitateľom sme motivačne k cene pridali. Tešíme sa s nimi z ich literárnych zážitkov.

        • Koledníci
          • Koledníci

            Fotogaléria

            V piatok, 22. decembra sme sa tak, ako už u nás býva zvykom, vybrali na koledu. Najskôr sme navštívili pána starostu a potom sme prešli dedinou a rozniesli balíčky a pozdravy pre seniorov. Nezabudli sme ani na pani kuchárky, upratovačky, školníka.....a navštívili sme aj našich bývalých zamestnancov, tety predavačky.....

            Krásna koleda a prianie vyvolali úsmev na tvári a radosť v srdci. Veríme, že všetci budú mať krásne a pokojné Vianoce a v novom roku zdravia a šťastia nadostač.

            Po dobrom obede v jedálni nás čakalo v škole prekvapenie. List a obrovský balík od Ježiška. Deti mu splnili aj prianie - sľúbili, že budú vždy dobré a poslušné a už sa tešia z nových hračiek.

        • Vianočná pošta
          • Vianočná pošta

            Už tradične sme sa zapojili do projektu Vianočná pošta -  opäť sme sa pridali k výzve: 

            Spravme Vianoce neznámym starkým v domovoch. Pošlime im ručne vyrobený pozdrav!

            Pozdravy sú už vyrobené, napísané, zabalené....a veríme, že o pár dní už budú mať starkí Vianoce, lebo starkým začínajú Vianoce s prvým pozdravom na stolčeku:-)

            Sme radi, že naše deti myslia aj na iných. Určite to dokázali aj pri písaní listu Ježiškovi, ktorý je tiež veľmi  dôležitý, najmä ak je plný úprimných prianí a prosieb, ak sme v ňom nezabudli na čarovné slovíčka, ak sme si priali zdravie, šťastie, lásku .... a darček nielen pre seba, ale pre všetkých blízkych....

        • Mikuláš
          • Mikuláš

            "Prišiel ku nám, pán Mikuláš, nemáme však preňho guláš. Len básne, pesničky, a potlesk pre ručičky." (Fotogaléria)

            Mikuláš neprišiel sám, ale v sprievode čerta a anjelika. Detské očká boli naplnené zvedavosťou a očakávaním. Privítali ho tak, ako sa patrí - pásmom básničiek a pesničiek a to nielen žiaci, ale aj tí najmenší - detičky z materskej školy. Všetky deti sa snažili a keď ešte aj pani učiteľky trošičku pomohli, tak to zvládli na jednotku. Mikuláš spolu s čertíkom a anjelikom im všetkým rozdali balíčky (na paličky asi zabudli). Deti sa s Mikulášom a jeho družinou na pamiatku stihli odfotiť a oni už aj odchádzali ďalej, aby mohli obdarovať ďalšie dobré detičky. My sa však už teraz všetci tešíme na budúci rok, pretože Mikuláš, anjelik a čert sa u nás cítili dobre a prisľúbili, že s košom plným dobrôt, prídu aj o rok.

        • Hodina kódu
          • Hodina kódu

            „Hodina kódu je navrhnutá tak, aby demystifikovala programovanie a ukázala, že informatika nie je žiadna veda a jej základy sa môže naučiť každý,“ vyjadril sa Hadi Partovi, zakladateľ a generálny riaditeľ organizácie Code.org. „Hodinu kódu už absolvovalo viac ako 100 miliónov žiakov po celom svete. Dopyt po relevantnom vzdelaní v oblasti informatiky hodnom 21. storočia nemá hraníc.“

            Aj naši žiaci sa zapojili a vyskúšali si programovanie. Išli im to perfektne (bez počítača, aj v online prostredí).

            Vyskúšajte, určite sa zabavíte - vybrali sme si tanečnú párty.

            https://hourofcode.com/dancepartyai

            https://hourofcode.com/dance2019