• Novinky

        • Vzácna návšteva
          • Vzácna návšteva

            Nazrite do fotogalérie z nášho projektu :-) Otvorená škola spája generácie - priebežne pridávame.... - FOTO

            Dnes do našej otvorenej dielne zavítali naši predškoláci a veľkáči (s mamou, babkou). Máme za sebou prvé (určite nie posledné) krásne spoločné popoludnie.  Strávili ho v spoločnosti školákov, pani učiteliek z, pani riaditeľky a prišla aj naša obľúbená a neúnavná babička - bývalá riaditeľka našej školy (82 rokov). Deti sú veľmi šikovné a my sa už tešíme, že sa onedlho stanú žiakmi našej školy. 

          • Otvorená škola spája generácie - tvorivé dielne

            Milí rodičia, starí rodičia, priatelia školy!

            Takto sme začali.... a pokračujeme - priebežne pridávame.... - FOTO

            Naša škola sa opäť rozhodla organizovať tvorivé dielne pre deti, rodičov, starých rodičov, spoluobčanov. 

            Získali sme finančnú podporu v rámci projektov:

            Využite možnosť stretávať sa v našej škole pri rôznych tvorivých aktivitách. Realizovať sa budú v popoludňajších hodinách, neskôr podľa záujmu a možností lektorov možno i v sobotu. 

            Prvá začala fungovať naša krajčírska dielňa zameraná na šitie vrecúšok na potraviny a drobných dekorácií. Záujemci sa môžu informovať v škole - dohodnete si deň (čas cca od 15. - do 17.hod.), kedy chcete dielňu navštíviť a počet osôb vo vašej skupine. Okrem šitia môžete prísť skúsiť háčkovať, tkať na detských stavoch.... 

            Neskôr bude možnosť tvoriť aj v keramickej dielni a výroby dekorácií z dreva, prípadne drôtu. Ponuku aktivít budeme prispôsobovať vášmu záujmu.

             

             

        • Karneval
          • Karneval

            Veselé deti, masky, zábava, tanec, hry, tombola.... to všetko neodmysliteľne patrí k Fašiangom. Dnes sme sa výborne zabavili.

            Fotogaléria

        • Oznámenie o zmene režimu
          • Oznámenie o zmene režimu

            Od pondelka 14. 2. 2022 vyučujeme prezenčne podľa bežného rozvrhu, ŠJ je v prevádzke, ŠKD do 16,00.

            Do školy chodia deti, ktoré nemajú ŽIADNE PRÍZNAKY ochorení a nie sú už v karanténe. Pred príchodom dieťaťa do školy treba cez Edupage – žiadosti/vyhlásenia odoslať dokumenty:

            „Domáci AG test – oznámenie o použití” – testujte a posielajte aspoň 2 x v týždni,

            „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti” (ak dieťa chýbalo viac než 3 po sebe nasledujúce dni).

            Ak Vaše dieťa už COVID prekonalo, tak pošlite aj:

            „Čestné vyhlásenie o pozitivite antigénového samotestu na ochorenie COVID-19 a o absolvovaní izolácie” – posielate len raz.

            Ak má Vaše dieťa výnimku z karantény (v dokumente je presne vymenované, kedy), tak aj:

            „Oznámenie o výnimke z karantény” - posielate len raz.

             

            Ďakujeme za rešpektovanie pokynov, trpezlivosť a spoluprácu!

          • Obnovenie vyučovania od 7. 2. 2022

            Vážení rodičia,

            Od 7. 2. 2022 je základná škola opäť v prevádzke. Zvážte zdravotný stav vášho dieťaťa, aby sa v škole zišli len zdravé deti. ŠJ ešte nebude v prevádzke - zabaľte deťom stravu. Ak chcete, aby odišlo po vyučovaní domov, treba nám to oznámiť. 

            Nakoľko je ešte stále vysoká chorobnosť detí, budeme im učivo a úlohy zadávať obvyklým spôsobom. O ďalšom postupe a prípadných zmenách Vás budeme priebežne informovať. Zároveň vás prosíme, aby ste aj vy vždy nahlásili zmenu zdravotného stavu dieťaťa, použitie Ag testu, potrebu pomôcť s učivom.... Veríme, že toto neľahké obdobie spolu zvládneme a to najmä vďaka vzájomnému rešpektu a porozumeniu. 

            Prosíme o dodržanie pravidiel aktuálneho Školského semafora, odkiaľ vyberáme: 

            Rodič po ukončení domácej izolácie svojho dieťaťa môže predložiť škole, školskému zariadeniu a pri mimovyučovacích aktivitách Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotetu na ochorenie COVID-19 a o absolvovaní izolácie - STIAHNUŤ. Na základe tohto čestného vyhlásenia bude mať žiak/dieťa výnimku z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách v prípade, že príde do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19.

            Pokiaľ bol žiak/dieťa v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Žiak/dieťa nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.

            Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti - elektronicky cez žiadosti/yhlásenia.

            Osoba s podozrením na ochorenie COVID-19 (tzn. bola úzkym kontaktom osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19) MUSÍ TÚTO SKUTOČNOSŤ BEZODKLADNE OZNÁMIŤ ŠKOLE zo strany osoby s podozrením na ochorenie COVID-19 (alebo jej rodiča).

            Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka/zamestnanca, zostáva v karanténe len tento žiak/zamestnanec. Trieda žiaka pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

            Pokiaľ rodič pošle do školy žiaka, ktorý má byť v karanténe, dopúšťa sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva podľa § 56 ods. 1 písm. k) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý rieši regionálny úrad verejného zdravotníctva.

        • KARANTÉNA ZŠ od 2. 2. 2022
          • KARANTÉNA ZŠ od 2. 2. 2022

            Po konzultácii s RÚVZ Trenčín Vám oznamujeme, že od 2.2. 2022 (streda) máme v ZŠ nariadenú karanténu do 6.2. 2022 (nedeľa). Nakoľko sú to len dva vyučovacie dni, nebudeme prechádzať na dištančné online vzdelávanie. Vyučujúce žiakom zadajú úlohy cez Edupage alebo Bezkriedy. Podrobnejšie informácie Vám doručíme po obdržaní zápisnice z RÚVZ TN.

            V nedeľu treba deti pretestovať a dobre zvážiť ich zdravotný stav. Pokiaľ sa u nich bude prejavovať čo i len jeden z príznakov, treba pokračovať v karanténe a kontaktovať lekára. O ďalších postupoch vás budem priebežne informovať.

        • Návrat do školy
          • Návrat do školy

            • Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. Veríme, že sa stretneme zdraví, oddýchnutí a plní chute vykročiť do nového roka plného zážitkov a zmysluplných aktivít. 

            • V pondelok 10. januára 2022 sa budú všetci žiaci ZŠ a deti v MŠ prezenčne vzdelávať.

              Od tohto termínu sa zároveň prevádzka školy bude riadiť Školským semaforom

              Naďalej platí:

            • pri nástupe do školy 10. 1. a potom vždy po prerušení dochádzky na 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“  - nájdete ho na Edupage v sekcii žiadosti/vyhlásenia,

            • povinnosť nosiť rúška - platí aj pre žiakov - žiaci majú mať po dva kusy rezervných rúšok. Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v MŠ,

            • vstup cudzích osôb do budov školy iba v režime očkovaní/prekonaní a iba so súhlasom riaditeľa školy,

            • v platnosti zástáva:

              • ranný filter,
              • povinnosť rodičov, ktorí si prevzali samotesty, hlásiť ich vykonanie  škole, elektronicky v časti Žiadosti/vyhlásenia,
              • prevádzka ŠKD, ŠJ a MŠ zostáva v pôvodnom režime.
            • Všetci rodičia majú k dispozícii samotesty. Dôrazne Vás vyzývame, aby ste pred nástupom do školy otestovali žiakov a aby sa žiaci ideálne testovali v prvých týždňoch 2x do týždňa. Každé testovanie oznámte cez Edupage - žiadosti/vyhlásenia - "Domáci AG samotest – oznámenie o použití" (má to vplyv na ďalšiu dodávku testov).

        • snehuliačik
          • Zima - súťaž

            Na hodinách informatiky a počas ŠKD deti tvorili obrázky. Víťaza sme ešte nevybrali, lebo niektoré deti nestihli z dôvodu neprítomnosti v škole svoje obrázky dokončiť. Počkáme a potom vyhlásime anketu, v ktorej budete môcť všetci hlasovať. 

          • Vianočný „Knihomoľ“

            Veľmi sa tešíme z našich žiakov „Knihomoľov“, ktorí pravidelne čítajú knihy. Niektorí prečítali od septembra v tomto školskom roku aspoň jednu knihu, ale boli medzi nimi aj takí, ktorí prečítali 7 kníh.

            Obsah prečítaných kníh zaujímavo odprezentovali a niektorí si vytvorili aj krásne čitateľské denníky. Po odprezentovaní kníh si niektorí povymieňali knihy, alebo si boli požičať zo školskej knižnice, pretože touto súťažou sa ich čítanie nekončí.

            Sme hrdí na deti, ktoré pravidelne čítajú a hlavne vedia povedať o čom čítajú. Našim deťom sa stalo čítania záľubou a to je aj cieľom tejto školskej čitateľskej súťaže „Knihomoľ“.

            Už teraz sa všetci tešia na „Letného Knihomoľa“ a dávajú si predsavzatie, že budú čítať viac a častejšie ako doteraz.

          • Prosíme o podporu

            Milí rodičia, priatelia, známi!

            Prosíme podporte svojim hlasom náš projekt - Otvorená škola spája generácie - Selec. Ide o finančnú podporu na naše pripravované aktivity. Stačí vyplniť svoju emailovú adresu, na ktorú vám príde email a potvrdíte svoj hlas. ĎAKUJEME!

            HLASUJTE TU (do 10.12. - 10,00 hod.)

             

        • Adventný kalendár
          • Adventný kalendár

            Už je tu zas ten krásny čas plný príprav a očakávaní. Veríme, že ho vyplníte najmä láskou, porozumením, spoločne strávenými chvíľami. Deti sa vždy tešia na adventný kalendár, tak sme jeden pripravili. Nie je len pre deti a nie sú v ňom sladkosti. Je pre Vás - pre rodiny a bude plný námetov, prekvapení....dobrých skutkov......, ktoré si spolu s deťmi prichystáme. Tak neváhajte a nezabudnite doň každý deň nazrieť - RODINNY ADVENTNÝ KALENDÁR.

          • Nezabúdame

            Čierny deň v histórii našej obce

            30. 11. 2021 sme si - pri príležitosti 77. výročia odvlečenia našich spoluobčanov do koncentračných táborov - zapálením sviečok pri pomníku v obci uctili pamiatku tých, ktorí sa už nikdy nevrátili. 

            Prečítali sme si mená obetí, informácie o tragédii a vypočuli krásnu báseň, ktorú nám zarecitovala Markétka. Minúta ticha a tichá motlitba určite nechajú stopu v detských srdiečkach. Stopu, ktorá ich povedie k úcte, pokore a zodpovednosti za budúcnosť. 

            Pohľad do smutnej histórie: 

            Bol mrazivý slnečný štvrtok, 30. november 1944. Nikto netušil, že po 14. hodine sa začne odvíjať nezmyselná dráma. Nezmyselná, krutá vojna a kolektívna zodpovednosť mali strašnú žatvu. Ženy a deti zhromaždené pred kostolom a Dolnou školou ešte nevedeli, že strácajú manželov, synov či otcov.

            Asi 300 mužov vo veku od 16 do 60 rokov, sústredených na dvore v Hornej škole, na súmraku odviedli dolu dedinou do Beckova. Na druhý deň priviedli do Beckova aj tých Selčanov, ktorých zajali mimo obce. Za pomoc partizánom z nich vybrali 67 a deportovali ich do zberných táborov v Ilave a Seredi. Odtiaľ ich presunuli do koncentračných táborov v Nemecku.

            Akoby sa do tohto dňa sústredilo všetko zlo a utrpenie, čo priniesla vojna. Ťažko je hľadať slová útechy pre najbližších, ktoré by zmiernili ich  žiaľ. V dedine nebolo nikoho, kto by nestratil blízkeho človeka. Ešte i po toľkých rokoch stojíme zhrození nad touto tragédiou a mnohí si v pamäti premietajú jej priebeh. Veď i z prvej svetovej vojny sa nevrátilo 29 Selčanov, ako o tom svedčí pomník padlým v obci. Bilancia druhej svetovej vojny je omnoho strašnejšia - 43 mužov v rozkvete života a tvorivých síl zaplatilo životom za našu slobodu.

            43 mužov a otcov sa nikdy viac nevrátilo k svojim rodinám. 43 vyhasnutých životov.....

            Uplynulo už 77 rokov. Bolesť utícha....spomienky ostávajú...

            Nevrátili sa, ale  v našich srdciach žijú.

            Česť ich pamiatke !

        • iBobor 2021
          • iBobor 2021

            Čo je iBobor?

            V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. 

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Naši žiaci sa každoročne usilovne pripravujú a aj tento rok sa zúčastnili takmer všetci. Z 28 zapojených sme mali 16 úspešných riešiteľov, ktorí získali dostatočný počet bodov. Pochvalu si zaslúžia všetci - snažili sa a určite bola súťaž pre nich výzvou, ktorú zdolali.

        • Vianočná pošta
          • Vianočná pošta

            V domovoch dôchodcov žijú seniori, ktorí už nikoho nemajú. Veľmi ich poteší ručne písaná vianočná pošta. Práve o tom je výzva “Spravme Vianoce neznámym starkým”.

            Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí.

            Aj my žiaci sme sa do tejto výzvy zapojili, vlastnou výrobou vianočnej pohľadnice a veríme, že prinesie radosť neznámym starkým.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

            Vážení rodičia,

            na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods.10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z .z. a po konzultácii situácie so zriaďovateľom a s jeho súhlasom riaditeľka Základnej školy s materskou školou Selec

            u d e ľ u j e

            dňa 18.11. a 19.11. 2021 riaditeľské voľno pre žiakov Základnej školy z organizačných dôvodov.

            Žiaci sú automaticky odhlásení zo stravy.

            Vyučovanie bude pokračovať podľa riadneho rozvrhu hodín 22.11. 2021

            Odôvodnenie:

            Nakoľko zdravotný stav detí a nás učiteliek, napriek negatívnym Ang. testom nie je dobrý, udeľujem riaditeľské voľno na preliečenie.

            Zároveň Vás prosím o obmedzenie osobných kontaktov medzi deťmi.

            Voľno udeľujem od 18.11, aby ste mali čas sa zariadiť. Upozorňujem Vás že v tomto prípade nemáte nárok na pandemickú OČR ani PN.

            Mgr. Henrieta Plekancová, v. r.

            riaditeľka ZŠ s MŠ